Vegansk julefestival arrangeres for første gang på Vulkan Arena i Oslo den 12. desember i år. Nettverk for dyrs frihet har intervjuet initiativtakeren om hva som er målet med det nye arrangementet, hva folk kan forvente seg og om festivalens framtidsutsikter.

Vegansk julefestival arrangeres for første gang på Vulkan Arena i Oslo den 12. desember i år. Nettverk for dyrs frihet har intervjuet initiativtakeren om hva som er målet med det nye arrangementet, hva folk kan forvente seg og om festivalens framtidsutsikter.

Enten du er veganer, vegetarianer, er med på kjøttfri mandag eller ingen av delene så er denne festivalen ment som en inspirasjon og til glede for alle, i følge arrangørene.

Hvem er det som står bak Vegansk julefestival og hva er grunnen til at det kommer en slik festival akkurat nå?

 

Thomas H. Olsen er initiativtakeren
bak Vegansk julefestival. 

Jeg heter Thomas H. Olsen og er initiativtaker bak Vegansk Julefestival. Jeg ble vegetarianer da jeg var 12 år gammel og veganer for cirka 7 år siden. Jeg har i mange år jobbet med dyrevern gjennom flere organisasjoner både i Norge og i utlandet. Jeg blogger også på www.veganmannen.no, arrangerer veganreise til New York i mai 2016, holder kokkekurs gjennom mitt firma VeganPlan og gjør egentlig alt mulig for å promotere dyrevennlig, miljøvennlig og god mat både i julen og resten av året. Denne festivalen håper jeg kan bidra til dette, og gjøre det lettere for alle som ønsker å spise mindre kjøtt og mer plantekost. Jeg har også med meg Hilde Valbjørn Hagelin som er strategisk rådgiver.

Hva er det dere vil oppnå med vegansk julefestival, og hva slags mennesker vil dere nå ut til?

Thomas: Vi ønsker å skape et sted hvor man kan spise god mat, kjøpe etiske julegaver, lære å lage vegansk mat av noen av de beste vegankokkene i Norge, være med på juleverksted og lage julepynt av resirkulerte materialer og mye mer. De aller fleste julemarkedene jeg har vært på er flust av kjøtt, melk, egg, skinn, pels og annet som er laget av dyr. Denne festivalen er derimot ikke bare for veganere selvfølgelig, vi håper at flest mulig tar turen og får oppleve alt det spennende man kan lage av vegansk mat og ikke minst kaker og god drikke. Vi har noe for alle på festivalen.

Hva er det viktigste dere tilbyr og kan friste med for alle som er nysgjerrige på Vegansk julefestival?

Thomas: Vi har tre etasjer til rådighet denne lørdagen. I første etasje har vi mattilbydere og bar med alle rettigheter. Man kan ta seg en øl og en juletallerken med nøttestek, soyapølse, brun saus, tyttebærsyltetøy, veganske medisterkaker og selvfølgelig riskrem til dessert. Dette står cateringfirmaet Gå Vegan for. Ellers er det flere andre utstillere som kommer med veldig spennende og god mat. I andre etasje har vi alle salgsbodene. Her kan man kjøpe etiske, fine julegaver til alle man er glad i. Så det er en fin mulighet til å gjøre unna all juleshoppingen på et sted. Så i tredje etasje har vi opplevelser. Her vil det være kokkekurs hver time som er inkludert i billetten, og et område med fokus på etisk forbrukerhjelp, konkurranser, juleverksted for barn, yogaøvelser for å stresse ned,mulighet for å prøve vår massasjestol og man kan spørre en lege om ernæring på standen til HePla

Vil Veganske julefestival bli en årlig happening, og kan dette vokse seg like stort som det vi har sett med Oslo Vegetarfestival?

Thomas: Vi jobber allerede med neste års festival som skal bli enda større og hvor vi skal lansere enda flere spennende nyheter, så vi anbefaler alle å følge med på våre facebook sider www.facebook.com/julefestival for oppdateringer om det. Vi tror absolutt det er interesse for en slik festival i tiden fremover og det er allerede over 8.000 påmeldte på facebook-eventet vårt så dette lover veldig bra. Vi er gode venner av arrangørene bak Oslo Vegetarfestival så vi håper begge festivalene vokser seg store og kan inspirere flere til å velge plantebasert mat.  

Er det annet folk bør vite om Vegansk julefestival?

Thomas: Etter festivalen er ferdig skal vi ha etterfest for alle som vil på V Bar og Bistro vegg i vegg med der festivalen arrangeres. Her vil det bli spesialkomponerte veganske drinker, inkludert irish coffee. Så dette vil man ikke gå glipp av. 

Mer om Vegansk julefestival
Nettverk for dyrs frihet er en av de mange som deltar på Vegansk julefestival. Besøk gjerne vår stand for å snakke om dyrevern, kjøpe julegaver eller annet av det vi selger. Her kan du lese mer om festivalen og etterfesten:

– Vegansk julefestival (Facebook event)
– Etterfest for Vegansk julefest (Facebook event)