fbpx

Fredag ble regjeringens nye stortingsmelding om dyrevelferd endelig lansert. Bakgrunnen for meldingen var avlsøringene til Nettverk for dyrs frihet og NRK i 2021, om sjokkerende forhold i norsk griseindustri. Griser som vasset i sin egen avføring, dyr med avspiste kroppsdeler og purker innesperret i trange metallbur var blant avsløringene som sjokkerte hele landet. Disse avsløringene ledet til krav fra et flertall på Stortinget om betydelige forbedringer for grisene. Regjeringen, med daværende landbruksminister Olaug Bollestad i spissen, lovet å utarbeide en ny dyrevelferdsmelding.

Nå er endelig stortingsmeldingen her, men innholdet er en katastrofe for dyrene.

– Regjeringen kunne skapt historiske endringer for dyrene, men leverer i stedet et makkverk av en stortingsmelding. Meldingen tar kun hensyn til næringsinteresser, mens hensynet til dyrene er totalt glemt, sier Tor Grobstok, etolog og talsperson for Nettverk for dyrs frihet.


Kylling ligger på siden
Foto: We Animals Media

En melding for industrien – ikke for dyrene

Den nye dyrevelferdsmeldingen viser at regjeringen har prioritert industrien fremfor dyrene. Senterpartiet og Arbeiderpartiet nekter å lytte til forskning og kaster de aller fleste forslag om forbedringer i søpla. Meldingen inneholder ingen konkrete tiltak for å forbedre forholdene for de mest utsatte dyrene i industrilandbruket. Her er noen av de viktigste punktene som er ignorert:

  • Griser får fortsatt ingen tilgang til uteområder eller mer plass innendørs. Det er fortsatt ingen krav om at griser skal kunne bevege seg fritt og leve under mer naturlige forhold. Dette til tross for klare anbefalinger fra Rådet for dyreetikk, Mattilsynet og ledende forskere om at griser må få muligheten til å utøve sin naturlige atferd. Mangelen på endringer betyr at grisene vil fortsette å lide i små, trange betongbinger.
  • Ingen sluttdato for bruk av monsterkyllingen Ross 308. Denne kyllingrasen vokser så raskt at den får alvorlige helseproblemer, og mange klarer ikke engang å stå oppreist mot slutten av sine omtrent 30 dager lange liv. Likevel setter stortingsmeldingen ingen begrensninger på bruken av denne rasen.
  • Fiksering av purker fortsetter. Purker kan fortsatt bli sperret inne i trange metallbur der de ikke engang kan snu seg. Flere fagmiljøer har bedt om et umiddelbart totalforbud, men dette er ignorert. Den grusomme praksisen med å frata griser all bevegelsesfrihet er en unødvendig og utdatert form for dyreplageri. Dette burde for lengst vært forbudt!

– Dyrevelferdsmeldingen er ikke forskningsbasert, tar ikke hensyn til dyrenes behov og kunne like gjerne vært skrevet av kjøttindustrien selv, sier Grobstok.

Det er et alvorlig demokratisk problem når anbefalingene fra eksperter, forskere og etiske råd systematisk ignoreres. Regjeringen har hatt muligheten til å vise handlekraft, men har i stedet valgt å skyve dyrenes velferd til side.

Håp om politisk motstand

Heldigvis har ikke regjeringen flertall alene. Det gir håp om at flertallet på Stortinget kan ta ansvar der regjeringen svikter. Nordmenn flest er opptatt av at dyr skal behandles godt. Det er på tide at politikerne lytter til folkets engasjement og forskernes klare anbefalinger. Nettverk for dyrs frihet oppfordrer nå politikerne på Stortinget til å ta grep for å sikre bedre levevilkår for dyrene.

– Folk flest ønsker at dyr skal leve gode liv, men regjeringen har vist at de ikke bryr seg om dyrevelferd. Nå må flertallet på Stortinget ta ansvar og sikre at norske dyr får den behandlingen de fortjener, sier Grobstok.

Som enkeltperson kan du også gjøre en forskjell. Støtt arbeidet for dyrene! Din støtte bidrar til å dokumentere dyrenes virkelighet, påvirke politikere og kjempe for varige endringer som gir dyrene i industrilandbruket bedre levekår. Ved å bidra gir du en stemme til de som ikke kan tale sin sak. Sammen skaper vi en fremtid der dyrs frihet blir tatt på alvor.

To små griser i industrilandbruket.