Rett før påske besøkte Nettverk for dyrs frihets inspektører to av de tretti gjenværende bureggfarmene i Norge. Det de så var helt sjokkerende: ribba høner i så trange metallbur at de ikke kan strekke ut vingene, dyr med store åpne sår, som ikke har fått veterinærbehandling og levende dyr sperret inne sammen med råtnende døde dyr.

Avsløringene viser helt grusomme forhold og elendig dyrevelferd. Ingen dyr fortjener å leve hele livet innesperret i trange nettingbur. Hønene burde heller få komme ut, løpe i gresset og kjenne sollys på kroppen.

– Tor Grobstok, etolog og talsperson for Nettverk for dyrs frihet.

Mattilsynet vil følge opp avsløringene

Nettverk for dyrs frihet har sendt inn bekymringsmelding til Mattilsynet, og administrerende direktør i Mattilsynet, Marit Kolle, varsler i en artikkel på Nationen.no at de skal følge opp saken, og at dyrene helt klart er utsatt for alvorlig vanstell og grove brudd på dyrevelferdsloven.

I hele 30 år har fagmiljøene anbefalt å forby burdrift, men likevel må 184 000 norske høner fortsatt stå innesperret hele livet. Allerede i 1996 foreslo Rådet for dyreetikk å avvikle bureggindustrien. Også Veterinærforeningen er imot hold av høner i bur fordi de mener at slikt hold av fjørfe gjør det umulig å tilfredsstille dyras naturlige behov. Mattilsynet uttalte i 2023 at bur «sterkt begrenser fuglenes mulighet til å utføre naturlig atferd», og foreslo et forbud mot etablering av nye bureggfarmer.

En høne i et bur har knapt nok fjær igjen på kroppen.
Hønene i bur har omtrent et A4-ark hver å bevege seg på. Burene er trange og gir få muligheter for hønene å utføre normal atferd, som å flakse og strekke på vingene. Hønene har ingenting annet å finne på enn å legge egg og spise, og blir derfor svært frustrerte. Dette kan føre til fjærplukking og hakking, der hønene river ut egne eller andre høners fjær. Dette kan også føre til smertefulle sår og skader hos hønene.

Umulig for forbrukerne å unngå buregg
Egg fra burhøns selges umerket og som «gårdsegg», eller skjules i ferdigprodukter som kaker, majones og pasta, noe som gjør det umulig for forbrukerne å unngå egg fra bureggfarmer. Tilbakemeldingene vi har fått etter avsløringene, både fra butikksjefer som selger egg, og publikum, viser at folk har trodd at burdrift er forbudt i Norge, og at de vil unngå egg fra burdrift om de vet at eggene kommer derfra. Men når eggene ikke merkes er det umulig for forbrukerne å vite hva de faktisk kjøper.

Et egg ligger på eggbeltet som frakter eggene fra burene og inn til eggpakkerommet. Foto: Nettverk for dyrs frihet.

Landbruksministeren ber Mattilsynet utrede forbud

Flere politikere har engasjert seg i saken. I sitt skriftlige spørsmål til landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) spør Une Bastholm (MDG) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) om han kan stå inne for forholdene som Dyrs frihet har avslørt, og om han nå vil sette en dato for et forbud mot burdrift. Bastholm forteller at Mattilsynet allerede har utarbeidet et forslag til en forskrift om forbud mot nyetablering av burhønsfarmer, og at regjeringen nå må komme med en dato for forbud raskest mulig.

Tilværelsen til disse hønene er verre enn døden.

– Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Regjeringen skriver i Stortingsmelding om dyrevelferd, som ble vedtatt rett før påske, at de vil avvikle bureggindustrien. Arbeiderpartiet stemte samtidig mot et stortingsforslag fra V, MDG, SV og R om å sette en sluttdato for produksjon av buregg. Om regjeringen skal ha noen som helst troverdighet på dyrevelferd, må landbruksministeren få ut fingeren og innføre et forbud mot buregg nå. Hver dag de venter betyr ytterligere lidelse for de 184.000 hønene som lider på norske bureggfarmer.

Vil du hjelpe hønene? Signer vår underskriftskampanje mot burdrift på buregg.no