En inspektør fra Nettverk for dyrs frihet på inspeksjon.

I løpet av årene vi inspiserte norske grisefarmer fulgte NRK-journalist Heidi Røneid to av våre inspektører i arbeidet med å løfte frem grisenes liv frem i offentligheten. I podcasten «Aktivistene» kan du oppleve deres opp- og nedturer og være med under alt arbeidet som måtte legges ned, inntil vi til slutt fikk publisert prosjektet «Betonggrisene». Dokumentar-podcasten er en del av NRKs «Historier fra virkeligheten» .

En inspektør med blod på smittevernsdrakten.

Elin Malmedal, en av aktivistene i dokumentaren, forteller at hun ikke unner noen et liv som gris i Norge. Selv om grisen er et følsomt, intelligent og nysgjerrig dyr lever omtrent alle griser i Norge i trange binger, på betonggulv og får aldri gå utendørs.

– Det var utmattende, opprørende og fortvilende. Særlig fordi jeg visste at mye av det grusomme jeg så var lovlig. Vi har sett svært mange syke og lidende griser som ikke får hjelp, og hele avdelinger med purker som står fikserte – sperret inn i binger så trange at de ikke kan snu seg.

Elin Malmdal – en av aktivistene i Nrk-podcasten

Fiksering av purker ble avdekket i over 40% av inspeksjonene. Dette står i sterk kontrast til hva Nortura selv påstår: «Purkene står ikke i trange båser slik de gjorde tidligere, de går fritt omkring inne i fjøset”.

En fiksert purke med spedgris rundt seg.

Elin forteller at selv om fokuset har vært på å dokumentere både den lovlige og den ulovlige dyremishandlingen, har hun også hatt mange fine møter med nysgjerrige og kontaktsøkende griser, som dessverre er frarøvet muligheten til å leve et godt og verdig liv.

En av inspektørene med en gris med brokk.

Journalist Heidi Røneid ble også intervjuet i radioprogrammet «Nitimen» om prosjektet.