• 05 Feb 17
  • Posted by admin

Norges nest siste statlige pelsfarm stenges

Du visste kanskje ikke at noe slikt eksisterte? Det er absurd - en statlig drevet pelsfarm - men det eksisterer altså. På Mo og Jølster Videregående skole har det i flere tiår blitt holdt rev i bur for å produsere pels. Pelsfarmen har vært driftet av Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Valpene på bildet over ble fotografert da Nettverk for dyrs frihet inspiserte skolens pelsfarm i sommer. 

Over 30 blårevtisper har årlig blitt inseminert på skolen for å føde revevalper. I 2015 ble 137 rev drept og flådd på skolen. Formålet var «undervisning». En unødvendig undervisning i våre øyne, siden det knapt finnes unge som vil starte med pelsdyroppdrett. 

Statsstøtten til pelsdyrnæringen har stadig blitt redusert fra til 2016. Dette etter ønske fra et stort flertall av den norske befolkning og flertallet av de politiske partiene. Samtidig har det de siste årene blitt tildelt nærmere halvannen million kroner til bygging og statlig drift av denne pelsdyrfarmen i Førde. 

Dyr i burene i sommer
Da Nettverk for dyrs frihet inspiserte skolens pelsdyrfarm i sommer vandret fortsatt revetisper og  valper hvileløst omkring i trange nettingbur. Nå vandrer de ikke lenger. Alle dyrene er slaktet, og skinnet deres har blitt solgt for å bli luksusprodukter. Det er en sørgelig skjebne.

Samtidig er det en viss trøst i at burene nå er tømt for godt. Dette var de siste pelsdyrene som kommer til å lide på denne skolen. Fra og med 2017 står burene tomme. Den aller siste statlige pelsfarmen ligger på Ås ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. 

Avviklingen av pelsfarmen er vår felles fortjeneste! Det er engasjerte menneskers innsats, samt politisk og økonomisk press som har satt spikeren i kista for denne pelsfarmen. Og på samme måte som skolens pelsfarm nå avvikles, skal også de resterende 237 pelsdyrfarmene i Norge bli historie. Nettverk for dyrs frihet gir seg ikke før alle burene er tomme!

- Vil du hjelpe oss i arbeidet for dyrene? Gi gjerne et støttebidrag
- Fakta om norsk pelsdyroppdrett

Bilder fra våre inspeksjoner i pelsfarmer

Frivillige dokumenterer forholdene i norske pelsfarmer