• 20 Oct 15
  • Posted by admin

Griser like intelligente som elefanter og delfiner

I en studie gjennomført ved University of Cambridge, ble det gjort klart at griser er intelligente vesener som er i stand til å gjenkjenne seg selv i speil, og at de raskt kan lære om objekter som ble vist i refleksjonene.

I den vitenskaplige studien som ble utført av Donald M. Broom, professor i dyreveldferd ved University of Cambridge, fant de ut at griser er svært sensitive dyr som er klar over sin egen eksistens. Dessuten, deres egenskaper hjelper dem til å skaffe kunnskaper som senere kan bli brukt til å løse komplekse problemer.

Professor Broom uttalte om sin studie, (som ble gjennomført i 2009) at «Hvis dyr blir anerkjent av samfunnet som intelligente vesener, er det mindre sannsynlig at de vil bli behandlet som matproduserende maskiner men heller som sensitive skapninger.»

I studien ble det vist en tallerken med mat til grisene som allerede var kjent med speilet. Dyrene kunne bare få tilgang til maten ved å se på den, ikke lukte den.  For å komme til maten måtte de forstå at det bare var en refleksjon og at den dermed ikke var bak speilet. De måtte også memorere hele stedet der de befant seg.

Flere studier har vist at griser er smartere enn hunder og katter, og de er i stand til å løse problemer raskere enn mange primater. Deres kognitive evner kan sammenliknes med et treårig menneskebarn. Hvis de blir gitt muligheten, utenfor overfylte og inhumane omgivelser på farmer, er griser er nysgjerrige dyr som former grupper med andre de føler tilhørighet med, akkurat som oss. Mødrene er veldig beskyttende og kjærlige med sine små, som elsker å leke.

«Hvis dyr blir anerkjent av samfunnet som intelligente vesener, er det mindre sannsynlig at de vil bli behandlet som matproduserende maskiner men heller som sensitive skapninger.»

- Vil du kutte kjøttet for å hjelpe grisene? Les heftet Hvorfor og hvordan veganer? 
- Mer om forskningen som omtales over finnes i Donald M. Broom sin fagartikkel.