Intervju med Thomas Litangen

Fortell leserne litt om deg selv. Hvor kjenner vi deg fra?

Jeg var leder for X Rockeklubb i Bodø over en periode på ca to år, og prøver fremdeles så godt jeg kan å hjelpe til med å holde liv i musikkscena her oppe. Jeg har også vært med på å blåse nytt liv i det lokale musikkmagasinet Feedback sammen med en kompis. Noen så meg kanskje som bassist i hardcore-bandet Hjertesorg for noen år tilbake, men for tiden spiller jeg trommer i popkvartetten Kråkesølv.

Når bestemte du deg for å bli vegetarianer?


Da jeg var 15 år, altså for tre år siden. Jeg husker det veldig godt, for jeg bestemte meg for å “bli det” en uke før jeg skulle på fotballturnering i Umeå. Da hadde jeg ikke lært meg så mange veggis-triks enda, om jeg kan kalle det for det, så jeg levde på salat og ris under hele oppholdet der.

Hvorfor ble du vegetarianer?

Jeg ble nok veldig påvirket av folk rundt meg. Det var en overvekt av vegetarianere og veganere i musikkmiljøet i Bodø da, og det er som de sier: man blir hva man spiser. Etter hvert som jeg fikk fordøyd alle tingene som hadde gjort inntrykk på den stakkars femtenåringen jeg var, så innså jeg jo mer og mer at dette på alle måter var det riktige for meg å gjøre. I dag ser jeg bare på det som en selvfølge.

Er det noe du synes er vanskelig med å være vegetarianer?

Det er ikke alltid man føler seg like kul hvis man er invitert på middag hos noen, og den eller de man skal spise hos ikke er klar over hva det innebærer å leve et vegetarisk kosthold. Plutselig sitter man der med en kylligsalat foran seg og vet ikke helt hva man skal si. Det går som regel bra, og man lærer seg jo å ta visse forhåndsregler etter hvert. Ofte er det like greit å smøre seg en matpakke hvis man skal en plass hvor man ikke er garantert å få servert vegetarmat.

Føler du deg bedre eller verre etter du bestemte deg for å bli vegetarianer?

Fysisk føler jeg meg ganske lik, men den følelsen jeg får av å spise meg mett på vegetarmat er mye bedre enn den jeg fikk da jeg spiste kjøtt. Jeg trener ikke så mye, så da er det ekstra godt å tenke på at kostholdet mitt på mange måter veier opp for dette i form av god fordøyelse. Jeg tenker også at jeg bidrar positivt til miljøet rundt meg, selv om jeg helst skulle sett at grønnsakene jeg spiser hadde vært dyrket her i nærområdet. Det er dessverre ikke like lett med det klimaet vi har her nord.

Hva med dyrevern? Er du engasjert i det?

Jeg respekterer dyrs rettigheter hundre prosent og er medlem i NOAH, men jeg vil ikke skryte på meg et stempel som aktiv dyreverner, for det er jeg ikke. Har deltatt i demonstrasjon mot dyr på sirkus og delt ut en del flyveblader om dyrevern, men det er nok det hele. Det er mange som er veldig flinke til å engasjere seg i den kampen, og all kudos til dem, men jeg har så mange andre jern i ilden at jeg ikke har tid til å bidra med mer enn det lille jeg gjør rundt meg selv. Men man kan si jeg er litt kvasi. Bruker ikke skinn, men har blant annet sokker av saueull.

Hvilke reaksjoner får du fra folk når de hører at du er vegetarianer?

I starten var det veldig uvant for mine nærmeste da jeg valgte å kutte ut kjøtt og fisk, og for mange er det sånn fremdeles, men det går som regel bra. Enkelte har jo nesten som prinsipp å ikke like folk som velger å leve et vegetarisk kosthold, mens andre synes det er spennende og får lyst til å prøve det selv. Jeg gjør min greie, og vet at jeg deler en filosofi med veldig mange andre som har valgt å gjøre det samme som meg. Da synes jeg at skal folk få lov til å gjøre som de vil uten jeg jeg skal presse på dem noe som kanskje ikke passer for dem. Jeg var nok mer aktiv på å spre propaganda i starten.

Hva liker du å spise?

Har alltid vært veldig glad i pizza og pasta, men da jeg ble vegetarianer ble jeg også introdusert for falaffel. Jeg vet ikke hva som gjør det, men det er nødt til å være laget av Gud. Kan lett spise opp til flere falafelmiddager i uka, for å si det slik. Er også veldig glad i wok med nudler og mock-chicken, krydret med tandori masala.

Har du noen tips til andre som tenker på å bli vegetarianer?


Det skader ikke å prøve det ut, og liker man det ikke så er det ingen skam å snu. Det er uansett viktig å virkelig gå inn for det hvis man først skal gjøre det. Les bøker eller finn informasjon på internett. Det finnes mange skrekkeksempler på folk som har bestemt seg for å kutte ut kjøtt, og endt opp med å kun leve på godterier. Jeg har inntrykk av at mange forventer at man skal ha en spesiell grunn til å velge å leve et vegetarisk kosthold, men det synes jeg blir helt feil. Det finnes sikkert tusen grunner til å være vegetarianer, og jeg respekterer alle like mye, enten man er dyreverner eller kostholdsfrik.

Har du noe mer på hjertet?

Oppskrift på falafel:

5 dl. kikerter
12 dl. vann eller buljong
1,5 dl. grovt hvetemel
3 hvitløksfedd, finhakket
3 ss. persille, finhakket
1 ss. havsalt
1/4 ts. basilikum
1 l. olje (til fritering)

Legg kikertene i bløt minst 3-4 timer i forveien. Kok dem så opp i en gryte sammen med buljongen i 1,5- 2 timer. (Du kan evt. kjøpe kikerter på boks, som ikke må kokes mer enn noen få minutter før de er myke). Sil av vannet, og mos kikertene. Elt de andre ingrediensene (bortsett fra oljen) i deigen. Form den til 3-4 cm. brede kaker. Disse dypfriteres i oljen, som først varmes til litt under 200 grader i en liten kasserolle. Friter 4-5 falafler om gangen. De bør stekes til de er gyldenbrune, noe som tar 2-3 minutter. La falaflene dryppe av seg overflødig olje på et papirtørkle. Falaflene kan serveres i pitabrød med mais, paprika, salat, og hva du ellers måtte ønske.

GO VEG!

Om nettverketRessurserMediaBli aktiv